Каквото на постелката – такова и в живота

Ох, боли, трудно е, не мога да се концентрирам, това никога няма да го мога…Вярно е. Начинът, по който се държиш на постелката, е същият, по който се държиш в реалния живот. Как се чувстваме по време на йога в залата може да ни покаже много за самите нас в ежедневието.

Тренировка за живия живот

Йога центрира. Йога успокоява. Йога балансира. Ползваме ли съзнателно всички тези нейни безценни свойства, за да се подготвяме за изпитанията в ежедневието ни? Усещанията ни на постелката са знакови и е нужно да им обърнем повече внимание. Дискомфортът там най-вероятно е огледало на този в живота ни. И обратното – усещането, че всичко е наред, усещането за баланс и спокойствие, осъзнаването, че е трудно, но не непреодолимо – тази нагласа в живота ни е ключова за йога практиката ни.

Асаните в йога и "позите" в живота

Поза Воин (Вирабхадрасана) 

Разтяга гръдния кош, раменете, врата, коремните мускули и псоас – мускулът на душата. Повишава силата на бедрените мускули, коленете и прасците, укрепва глезените. Подобрява функцията на белите дробове. Успокоява ума, повишава увереността. Това е една от позите в йога, които ни даряват със стабилност, с увереност и решителност. Поза Воин в живота не изглежда така, но би могла да носи същите усещания, а аурата, която ще излъчваме в този момент, ще привлича в живота ни хора и ситуации, в които нашата сила и непоколебимост да засияят.

Поза Гледащо надолу куче (Адо Мукха Сванасана) 

Разтяга гърба, раменете, лактите и китките, гръдния кош, кръста, седалището, бедрата, коленете, прасците и глезените. Дава сила на ръцете и краката и тонизира тялото. Намалява стреса, умората, тревожността, депресията. Облекчава симптомите на безсъние, менструален дискомфорт, високо кръвно налягане, астма, остеопороза и др. Поза Гледащо надолу куче в живота ни би се проявила като стремежът ни към по-добра адаптивност, към правилно разпределяне на силите, към готовоност да се справяме с трудностите.

Поза за релаксация (Шавасана)

Отпуска тялото, намалява кръвното налягане. Успокоява ума, намалява усещането за депресия, тревожност и умора. Облекчава главоболието, стреса и безсънието. В живота ни това е способността ни да се отпускаме наистина, да оставим ума свободно да се рее, без да се привързваме към мислите си, да се освободим от стреса и напрежението, да си „върнем“ душата в тялото.

Поза Дърво (Врикшасана)

С нея отваряме сърцето си, започваме да даваме повече грижа и любов на околните и на себе си.

Съществуват още стотици асани, които могат да бъдат „преведени“ в живота ни като реални усещания. Не е случайно, че хората, водещи балансиран и спокоен живот, имат по-добри постижения в йога. Но и обратното – йога е един от великите инструменти, които могат да ни помогнат да живеем по-добре. 

Абонирай се, за да получаваш пръв информация за специални отстъпки, промоции и новите ни продукти.